TERUG NAAR INDEX
BTW Prive gebruik auto
Deze bijdrage is verzorgd door: MijnBedrijfsPunt
Jan 2012


Wanneer u of uw werknemer(s) een auto van de zaak hebben dient u in de aangifte omzetbelasting die u deze maand moet  indienen de waarde over het prive gebruik aangeven.

De berekening is anders dan u tot nu toe gewend was. De waarde voor het prive gebruik imoet u  voor 2011 als volgt berekenen:

1 - BTW correctie privé gebruik auto van de zaak

In de laatste aangifte omzetbelasting over 2011 (in te dienen in januari 2012) dient dit te worden aangegeven. De berekening is anders dan u voorheen gewend was, namelijk:

- Tot 01-07-2011 geldt de "oude regeling", ofwel 12% over de grondslag;
- van 01-07-2011 geldt 2,7 % over de cataloguswaarde (incl btw en bpm). (*)

(*): Een auto die kosteloos voor prive doeleinden (waaronder het woon-werk verkeer) in gebruik wordt gegeven, is vanaf 01 juli 2011 voor de btw belast als 'een fictieve dienst naar het werkelijk prive gebruik'.
Dit betekent dat uw werknemer een sluitende kilometerregistratie zou moeten bijhouden. Hiervoor is een zogenaamde forfaitregeling opgenomen, 2,7% op jaarbasis, waarmee de verplichting voor de sluitende kilometerregistratie vervalt.

2 - Zakelijk gebruik van een prive auto

Voor de IB:
- € 0,19 per kilometer aftrek of onbelaste vergoeding;

Voor de aftrek BTW:
- Tot 17-10-2011: 75% van BTW op werkelijke kosten auto;
- Vanaf 17-10-2011: aftrek op basis van zakelijke kilometers ten opzichte van de totale kilometers:
km-administratie is noodzakelijk, waarbij het woon-werkverkeer als prive moet worden aangemerkt.Auto van de zaak, prive gebruik auto, privé gebruik auto, omzetbelasting, auto van de zaak, bijtelling, inkomstenbelasting, omzetbelasting
Geen reactie aanwezig
Uw reactie
* Naam
* Email (wordt niet zichtbaar)
*
* Anti spam code
* - Verplichte velden