TERUG NAAR INDEX
Fiscaal partnerschap
Deze bijdrage is verzorgd door: MijnBedrijfsPunt
Jan 2012


Bij het (eventueel) bepalen van het (gezamenlijk) inkomen over 2012 voor een voorlopige aanslag #inkomstenbelasting en hoogte toeslagen is het voor samenwonenden goed de huidige regels voor het 'kiezen' voor fiscaal parnerschap nog even op te frissen.

Tot 01 januari 2011 kon u bij uw aangifte inkomstenbelasting ervoor kiezen fiscale partners te zijn. Vanaf 01 januari is deze "vrije keuze" niet langer mogelijk.

Vanaf 1 januari 2011 bent u in ieder geval fiscale partners als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft. Als u ongehuwd samenwoont, bepaalt uw persoonlijke situatie of u fiscale partners bent. U kunt dus niet meer kiezen voor fiscaal partnerschap. Lees verder om met behulp van een handige "tool" van de belastingdienst de eventuele gevolgen voor u in te schatten.

BEPAAL HIER UW SITUATIE EN MOGELIJKHEDEN


Wanneer bent u geregistreerd partner?
U en uw partner zijn geregistreerde partners als een ambtenaar van de burgerlijke stand u heeft ingeschreven in een apart register. Dan gelden voor u en uw partner dezelfde fiscale regels als voor getrouwden. U bent dan elkaars fiscale partner.

Let op!
Met geregistreerd partnerschap bedoelen we niet een samenlevingscontract dat u door de notaris hebt laten opmaken. Ook als u samen met uw huisgenoot staat ingeschreven op hetzelfde adres, bent u daarmee nog geen geregistreerde partners.

 

samenwonend, samenwonenden, partner, partners, fiscaal partner, fiscale partners, geregistreerd, inkomstenbelasting, schatting inkomne 2012